17
DEC
2018

Asertivitatea sau puterea de a spune nu, nu stiu sau nu imi pasa

asertivitatea

Asertivitatea sau puterea de a spune nu, nu știu sau nu îmi pasă

de Anitha Tata – Profesional Academy Brașov

Asertivitatea este capacitatea de a ne comunica cerințele, gândurile și sentimentele într-un mod ferm, dar calm și respectuos. Acest lucru este un aspect important în comunicare și care poate să fie cultivat, exersat, putând fi aplicat într-o multitudine de situații atât în viața profesională, la locul de muncă, cât și în relația de cuplu sau în familie.

De ce este important să fim asertivi? Ne ajută să ne menținem integritatea, să impunem niște limite celorlalți și să le semnalăm atunci când ele sunt încălcate. De multe ori, tendința este fie de a riposta în mod agresiv prin ridicarea tonului sau mai rău, a mustra sau ofensa interlocutorul, fie de a bate în retragere, a fi pasiv și a accepta mai mult decât ne dorim sau putem să facem, pentru că nu ne place să dezamăgim sau să îl supărăm pe cel din fața noastră.

Deși nu există o rețetă universal valabilă, cultivarea asertivității se poate face prin identificarea sarcinilor sau a comportamentelor care ni se par corecte, logice și rezonabile, iar dincolo de acestea, să avem fermitatea să spunem nu, de exemplu „Acest lucru îl pot face, dar în alte condiții” sau „Îmi pare rău, nu pot face acest lucru / nu îmi doresc să îl fac” împreună cu argumente, sau să ne recunoaștem limita cunoștințelor și să spunem „Nu știu, nu am informația respectivă, nu știu să fac acest lucru”, fără a ne simți vinovați sau rușinați.
asertivitatea

De asemenea, este important să transmitem ceea ce gândim și simțim în mod asumat, fie că este vorba de ceva pozitiv, negativ sau pur și simplu indiferență. Un exemplu concret ar fi „Eu sunt de părere că nu merită să facem această investiție”, „Eu cred că X ar trebui apreciat mai mult pentru ceea ce face”, „Îmi este indiferent dacă se va întâmpla acest lucru” la locul de muncă, sau „Eu simt că nu mă pot ridica la nivelul așteptărilor tale, ceea ce îmi ceri tu este prea mult pentru mine”, „Simt recunoștință pentru eforturile pe care le-ai depus să putem merge în vacanță” sau „Nu mă interesează acest subiect, haide să vorbim despre altceva” în cuplu.

Așadar, aveți încredere în cine sunteți, în valorile pe care le aveți și dați-vă glas pentru a spune NU, NU ȘTIU, NU VREAU însoțite de gândurile și emoțiile voastre sincere, vă va ajuta să comunicați mult mai bine și cu mai multă deschidere.

Lasati un comentariu

*

captcha *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.