03
DEC
2018

Craciunul acasa si in alte parti ale lumii

Craciun

Crăciunul acasă și în alte părți ale lumii

de Cassandra Iovan – Profesional Academy Oradea

Pentru că am intrat în luna decembrie cred că cel mai potrivit este să vorbim despre sărbătoarea mea preferată și anume Crăciunul.
Încă de când eram mică am început să iubesc această sărbătoare și o aștept cu nerăbdare în fiecare an.
Tot timpul în Ajun împodobeam împreună cu tata bradul, puneam beculețe în geam și pregăteam cadourile sub brad. Pentru mine sărbătoare Cracinului însemna bucurie pentru că împreună cu mama pregăteam bunătăți pentru masa de Crăciun unde ne strângeam cu toții de la mic la mare, cântăm colinde, primeam colindători, împărțeam cadouri.

Originile Crăciunului țintesc păgânele sărbători antice, precum Deus Sol Invictus (ce se desfășurau pe 25 decembrie), Calendele (1-5 ianuarie) și Saturnalia (17-23 decembrie). Biserica creștină nu a luat însă în considerare aceste sărbători și a decis instaurarea zilei de 25 decembrie drept zi de naștere a lui Iisus.

Acum urmează să vedem cum se sărbătorește Crăciunul în mai multe țări:

Să începem cu China! În China doar 1% din populația țării este creștină așa că nu mulți oameni știu despre ce este vorba , care sunt tradițiile de Crăciun. Aceștia sărbătoresc Crăciunul doar în orașele mari ale țării dar doar prin decorațiuni , beculețe , brazi împodobiți. Majoritatea familiilor împodobesc brazi de plastic cu ghirlande din hârtie și flori de carton. Deși mulți chinezi nu înțeleg nici colindele și nici care este rostul lor, Jingle Bells este o melodie foarte populară în China.

Craciun

În Bulgaria, Crăciunul se sărbătorește la fel ca la noi în România, ținându-se chiar și postul de 40 de zile care începe la fel ca la noi în data de 15 noiembrie.
Pentru bulgari Ajunul Crăciunului este foarte important, la ei în data de 24 decembrie este principala masă de Crăciun. Preparatele lor trebuie să fie în număr impar și la masă trebuie să stea un număr impar de oameni.

Craciun

În Armenia, Biserica Apostolică Armeană sărbătorește Crăciunul pe data de 6 ianuarie, în această zi sărbătorindu-se de asemenea și Epifania și anume revelația că Iisus este fiul Domnului.
Pe Moș Crăciun îl cheamă Gaghant Baba și apare în mod tradițional în Ajunul Anului Nou (31 decembrie), ziua de Crăciun având o semnificație mult mai religioasă în Armenia. La începutul lunii decembrie, un uriaș brad de Crăciun își face apariția în Piața Republicii din Erevan, capitala țării.

Craciun

În Spania, majoritatea spaniolilor merg la Misa del Gallo, slujba de la miezul nopții adică slujba cocoșului, denumită așa deoarece se spune că un cocoș a cântat în noaptea în care s-a născut Iisus. Majoritatea familiilor iau masa de Crăciun în Ajun, înainte de a pleca la slujbă. Preparatul tradițional al spaniolilor se numește Pavo Trufado de Navidad (curcan umplut cu trufe). După slujbă, oamenii merg pe străzi purtând torțe, cântând la chitară, la tobe și la tamburine, fiind o noapte în care nu se doarme.

Craciun

Austriecii împart multe dintre tradițiile Crăciunului cu nemții, dar au în același timp și multe tradiții originale. În timpul postului Crăciunului multe familii fac o coroană din crenguțe verzi, pe care o împodobesc cu fundițe și patru lumânări. Aceste patru lumânări au o însemnătate și anume în fiecare dintre cele patru sâmbete ale postului se aprinde o lumânare și se cântă o colindă.
În Austria, Crăciunul începe în jurul orei 16 a zilei de 24 decembrie, când se aprind beculețele în brad și oamenii cântă colinde în jurul lui. Cel mai cunoscut colind este Stille Nacht care a fost scris în Austria în anul 1818.

Craciun

Crăciunul are o însemnătate importantă în fiecare colț al lumii, este o sărbătoare importantă pentru fiecare om.
Să avem parte de un Crăciun cu zăpadă, fericire și toți oamenii dragi alături de noi.

Lasati un comentariu

*

captcha *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.