10
DEC
2018

Esecul

succes

Eșecul

de Andrei Juravlea – Profesional Academy Sibiu

Ce este eșecul? Cum ne raportăm noi la el? Este oare chiar atât de fatal așa cum am fost noi învățați până acum? Frica de a greși, pe anumite planuri, ne face să ne stabilizăm în pasivitate, în procrastinare, însă curajul de a continua, chiar și după cele mai grele lupte, face din tine o persoană care merită tot respectul. Acum, că să fiu puțin spartan, oțelul se călește prin foc, nu prin abur de bucătărie.

După părerea mea, eșecul este văzut prin două perspective. Prima este cea a omului pesimist, care în majoritatea cazurilor se consideră un realist și care vede întotdeauna ceea ce alții nu văd sau nu vor să vadă. Într-un context mai larg, acesta găsește prin eșecul propriu un argument în plus pentru a renunța și pentru a continua să stea pe tușa. Cea de-a doua categorie este cea a persoanelor care văd în eșec o lecție valoroasă de viață și sunt conștienți că doar învățând poți progresa.
De cele mai multe ori succesul, în momentul în care vine, îl acceptăm instant, chiar ne mândrim cu asta, însă eșecul este cu adevărat un act de curaj și este absolut necesar în cadrul unei călătorii spre succes. Acest curaj de a continua propria călătorie, dar de această dată printr-o nouă abordare, neimaginată poate până atunci, reprezintă de fapt cea mai mare reușită. O victorie cu propriile noastre temeri, frici, poate chiar stereotipii sădite inconștient încă din copilărie.
succes
Pentru început, haide să vedem ce reprezintă de fapt eșecul. El este obstacolul între țintă și reușită, iar dacă vrem să-l definim în cel mai simplu mod am putea să-l sumarizăm astfel: dacă vrei să ajungi din punctul X în punctul Y și nu reușești, înseamnă că ai eșuat. În aceste condiții, prima întrebare care îți vine în minte este următoarea: ce poți face că să nu greșești? Ei bine, răspunsul este că nu poți face nimic, atâta timp cât nu ține de tine. Și dacă nu faci nimic din start? Din punctul meu de vedere, ăsta poate fi calificat ca cel mai mare eșec. A nu face nimic, a fi pasiv la orice, a nu avea ținte, așteptări de la viață sau speranțe este cea mai bună explicație a cuvântului “irosire” și un sinonim perfect al cuvântului “eșec”. În viață trebuie să ai curajul de a greși din nou, de a continua și de a urma un nou drum în propria călătorie. Trebuie să continui să lupți pentru a-ți îmbunătăți rezultatele, indiferent de domeniul în care se aplică, fie că este vorba de relații, familie, carieră etc.

Eu, personal, am eșuat de foarte multe ori, atât cât se poate până la vârstă de 26 de ani, însă de cele mai multe ori, trebuie să recunosc, am eșuat cu excelență. Acest lucru este inevitabil atunci când îți dorești să realizezi ceva. Acum, dacă este să privesc retrospectiv la tot ceea ce mi s-a întâmplat, prea puțin a contat, la momentul respectiv, motivația, ambiția, credința sau chiar revolta interioară. Mi-am dat seama că nu ai nevoie de bani sau nenumărate ore în care să te întrebi care este cauza acestor eșecuri sau contextul lor nefavorabil. Cauza situației, chiar și motivația devin un plan secund. Nu trebuie să îți pierzi timpul sau energia cu ele. Cel mai important lucru este să ai curajul să continui. Nimeni nu merge mai departe în locul tău deoarece nimeni nu îți poate da rețeta unică și garantată pentru succes. Dar poate că te întrebi acum: Ok, sunt foarte mulți speakeri care vorbesc despre succes, găsești cărți, precum și o groază de materiale educaționale, ele nu mă ajută? Ba da, doar că atunci când eșuezi, când poate vrei să renunți la tot, tu ești singurul care îți poate da un picior în fund pentru a merge mai departe J. Degeaba te împing alții de la spate, voința trebuie să vină din tine.

succes
Întotdeauna eșecul a fost cel mai puternic agent al schimbării, cel mai influent stimul de schimbare a traseului. Orice nerealizarea trebuie fructificată și maximizată într-un mod cât mai personal. Fructificarea ei constă în modul în care fiecare găsește o modalitate de a se motiva și de a-și urma calea. Ca și eșecul, succesul este o călătorie personală, cu destinație unică și cel mai adesea impredictibilă deoarece, în finalul unor serii de eșecuri, poți obține rezultate la care probabil nici nu te-ai gândit. Singură condiție este că tu să fii deschis, să le privești obiectiv, ca pe niște lecții din care ai învățat ceva și pe care nu le vei repeta. Evident, nimeni nu-și dorește să eșueze, nimeni nu pleacă pe un drum pe care știe încă de la început că nu-l poate străbate până la capăt.
În momentul în care te afli față în față cu o provocare, cel mai bine este să încerci. Dacă faci asta, care vor fi rezultatele? Simplu, ai două variante: prima este cea în care reușești, iar cea de-a doua este cea în care nu ai reușit, dar ai învățat o lecție. În ambele variante rămâi cu ceva. Un câștig sau o lecție învățată.

În încheiere, aș vrea să rămâi în minte cu asta: eșecul este cu adevărat un eșec atunci când nu am făcut nimic din ceea ce am fi putut face.

PS: Și nu uitați, eșecul de azi este succesul de mâine. Spor la eșuat!

Lasati un comentariu

*

captcha *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.