29
NOI
2018

Invatarea din placere sau educatia nonformala

Educatia nonformala

Învățarea din plăcere sau educația nonformală

Adeseori, când auzim educație, ne gândim la școală. Mai exact, la contextul unei instituții de stat (dar nu numai), unde avem profesori care ne învață o sumedenie de lucruri după o programă școlară. Aceasta este educația formală, definită ca procesul de educație instituționalizat, de la cel primar până la cel superior, cu un set de reguli, număr de ore și sisteme de evaluare structurate.

Ce înseamnă educație nonformală?

Pe lângă educația formală, mai există și cea nonformală, și informală. Educați nonformală este învățarea integrată în cadrul unor activități planificate, cu obiective de învățare, care nu urmează în mod explicit un curriculum și poate diferi ca durată. Acest tip de învățare depinde de intenția celui care învață și nu conduce în mod automat la certificarea cunoștințelor și competențelor dobândite.

De ce este importantă educația nonformală?

Educația nonformală este importantă pentru că ne învață competențe esențiale ce pot fi transpuse în viața profesională precum capacitatea de a lucra eficient într-o echipă, comunicarea interpersonală, abilitatea de gestionare a timpului și, competențe organizatorice și manageriale, etc. Acestea sunt abilități pe care le dobândim prin acțiune, implicându-ne în activități de voluntariat sau participând în proiecte de dezvoltare personală precum conferințe sau ateliere, dezbateri, demonstrații. În plus, ne ajută să ne adaptăm lumii în schimbare și a cerințelor impuse de aceasta.

Această formă de educație este caracterizată de continuitate, ceea ce înseamnă că toată viața acumulăm informații și dobândim noi abilități pe această cale, spre deosebire de educația formală care este finită ca durată, volum de cunoștințe dobândite.
Educatia nonformala

Formarea profesională ca învățare nonformală

Cursurile de formare profesională, fie că sunt de calificare, inițiere sau perfecționare, sunt un bun exemplu al educației nonformale pentru că se bazează pe intenția cursantului de a se dezvolta și a învăța noi lucruri și abilități, se desfășoară într-o instituție, cum este și Profesional Academy și este structurată, deoarece are un plan și obiective de învățare. Acesta ajută la dezvoltarea individului pe plan profesional, oferindu-i șansa de a lucra în domeniul respectiv, sau a-i diversifica abilitățile, în funcție de nevoile sale.

În concluzie, educația nonformală este un tip de educație ce are loc în afara școlii ca instituție și are ca scop acumularea de informații, abilități și competențe prin diverse activități precum workshopuri, conferințe, cursuri specializate ce dezvoltă viața profesională persoanelor implicate în acest proces.

Surse bibliografice:
https://www.edu.ro/educatie-non-formala-informala
http://www.asociatia-profesorilor.ro/educatia-formala.html

Lasati un comentariu

*

captcha *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.