În această perioadă Profesional Academy își continuă activitatea. Ținem toate cursurile în sălile de clasă din sediile noastre SAU Online. Vă așteptăm pentru înscrieri!

Moldoveancă în Ardeal

de | apr. 22, 2019

Diana Zota
Profesional Academy Brasov

Nu este ușor să fii moldoveancă, și mai ales nu e ușor să fii moldoveancă în Ardeal, iar când vezi că ai ajuns tocmai acolo, unde toți văd Moldova și, implicit, moldovenii, precum oaia neagră a României, “ai cam pus-o” cum se spune pe la noi. Pentru că, chiar dacă este greu de crezut, mulți nu fac diferența dintre regiunea Moldova, care se află pe teritoriul României, și Moldova- Republica Moldova, care a fost a noastră, dar nu mai e de ceva timp 😊

Așa că dacă ești moldovean/moldoveancă, lumea o să râdă de tine, să fii pregătit/ă!

O să râdă de tine că ești din Moldova, o să râdă de tine că ai accent (chiar și dacă nu ai, ei tot o să zică că ai), o să râdă de tine pentru că… Vaslui, o să râdă de tine când tu nici măcar n-ai habar de ce și o să afli 5 minute mai târziu că ai spus  “oleacă”, “mâță” “chietroi”, “buruiană” “acilea” sau cine știe ce altă minunăție care pentru tine este ceva foarte normal. O să râdă de tine doar afirmând câteva lucruri, precum ”La voi în Moldova sunteți credincioși, nu glumă”, o să te roage să spui ceva în ”moldovenește” sau te vor întreba cum este vinul sau “cutremurele cât de dese sunt” sau dacă “te-ai cutremurat” ori o să te abordeze mai ales băieții cu un ”Și fași?”

“Ardelenii sunt bucătari excelenți și au o bucătărie diversă, însă nu fac borș! “

În ceea ce privește mâncarea, oh…o să-ți lipsească borșul mamei și plăcintele cu brânză ale bunicii. Da! Ardelenii sunt bucătari excelenți și au o bucătărie diversă, însă nu fac borș! Mucenicii sunt fierți și micuți, nu au nici o legătură cu cei prăjiți din Moldova. În loc de clasicii ardei umpluți veți găsi ciorbă de ardei (adică ardei umpluți, doar că na… în ciorbă), fac dulceață de ceapă, răciturile le-au denumit ”piftie” în Ardeal, supa de tăiței e considerată un fel de friptură! Să nu mai spunem că se mănâncă pizza cu piept de pui și sos de usturoi! E musai să încercați, eu m-am îndrăgostit de această pizza. Trebuie să încercați și gulașul, virșli – niște cârnăciori tradiționali din carne de oaie, și practic tot ce nu avem în bucătăria moldovenească.

O să fii considerat băutor profesionist, că doar la noi se face cel mai bun vin, nu? Și cum Republica Moldova își păstrează cu mândrie locul în topul celor mai alcoolizate state, ne-au pus și pe noi în aceeași oală de țuică cu ei. Ce e drept, nici noi nu suntem mai presus, doar pentru că suntem înconjurați de atâtea mănăstiri, dar suntem un pic mai bine, zic eu, sau poate un pic mai mult?!. Noi nu bem numai de plăcere, ci că așa-i tradiția la noi! Să cinstești un păhărel la fiecare bucurie, înainte de fiecare masă merge o țuică mică, și la fiecare tristețe un pahar de vin sec! Așa că nu suntem chiar profesioniști, ci suntem la un nivel mediu aș spune mai degrabă.

Stai fără grijă, nici tu nu o să înțelegi tot ce spun ardeleni.
Și asta e partea faină, pentru că le poți arăta că nu numai noi avem cuvinte neștiute de alții, ci și ei. Mie personal, mi-a plăcut mult să descopăr expresii ardelenești și să dau la schimb unele moldovenești, e fascinant dacă stai să analizezi câteva minute sensurile multiple pe care le pot avea unele cuvinte. Dar eu tot nu mă pot obișnui să aud ”Servus! ” ( Ce dorești să îmi servești?, la noi e ”Bună”) ”Sunt pe autobuz” (Coboară domnule, nu te bate vântul acolo?), ”Fii pe pace”, “Ne vedem la ora doi”,  ”Ne vedem pe 9” (Dar asta-i abia peste o lună, nu trebuia să ne vedem azi?), și altele, le mai știți și voi. La fel de bine pot să recunosc că am adoptat cu succes ”no-ul”, mi se pare cuvântul perfect ce lipsește din Moldova, pentru că înseamnă și ”da”, și ”nu”, și ”nu știu”, și ”mai vedem”. E perfect!

Vei fi de acord cu cel puțin un stereotip în ceea ce ne privește, pe noi moldovenii: suntem mai iuți din fire, ne enervăm mai repede, mergem mai repede pe stradă, vorbim mai repede, conducem mai agresiv, la noi totul e pe fast forward parcă. Nu e rău, căci terminăm treaba mai repede, suntem mai productivi, însă poate ar trebui să învățăm de la calmul lor, că “cică face bine la inimă”. Plus că, nu știu alți si cum sunt, dar în momentul în care m-am enervat și am ridicat ușor tonul, șansele sunt să urmeze și o avalanșă de cuvinte ”moldovenești” și tipicul răspuns ”A ieșit moldoveancă din tine”. Ce să faci, e acolo și nu poate fi controlată.

Cu toate acestea, e super fain să fii moldovean (mai ales moldoveancă) și știm cu toții asta!

Sunt mândră că-s moldoveancă! Așa-mi place când cineva se bucură de accentul meu, îmi zice că are vreun bunic, bunică pe la Pașcani sau că a fost anul trecut la mănăstiri și s-a îndrăgostit de Moldova și de Bucovina. Eu sunt din Vrancea, unde am și crescut dar am ceva rădăcini și din Ardeal( Răchitiș mai exact )

Și nu-s doar mândră și atât, ci sunt mândră pentru că:

  • pentru că atunci când îmi pun capul pot să fac orice și asta mi se trage din aerul moldovenesc. E exact ce se spune despre cei din Moldova: că-s ambițioși din cale-afară și nu se lasă cu una cu două, și că femeile sunt bune gospodine și iubitoare, să nu uităm acest aspect!;
  • pentru că am o strălucire în ochi când vorbesc despre acele locuri, chiar cele care nu sunt natale…. sunt atât de multe locuri frumoase pe care nu știm să le promovăm…;
  • pentru că îmi place la nebunie și acum accentul meu și nu am scăpat de el. Și toți mă recunosc că-s moldoveancă și-mi zâmbesc, unii mă roagă, doar să povestesc ceva, doar ca să mă audă vorbind așa. Dar mai ales pentru că, deși vorbesc cu accent, mai sunt și puțin sâsâită J așa că îți poți imagina;
  • pentru că, atunci când mă enervez, mă aprind repede și “iese moldoveanca din mine”, dar îmi trece într-o clipită și nu țin ranchiună;
  • pentru că știu ce înseamnă a merge la cules, a avea animale sau a îngriji legumele din curte;
  • pentru că fac un borș cu gust de ”încă”. Încă o farfurie…;
  • pentru că dacă nu am tot ce îmi trebuie, mă descurc cu ce am;
  • pentru Creangă, Eminescu, Nicolae Iorga, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Mihail Sadoveanu, Stefan Luchian… Ați prins ideea;
  • pentru că am avut niște părinți care m-au învățat cum trebuie să fie un OM. Nu contează de unde e, ci încotro merge cu ce-a învățat ca om.

Fiecare dintre noi ar trebuie să fie mândru de rădăcinile lui și să-și găsească motive de a-și trâmbița originea cu bucurie. Mie una mi-e ușor, căci de Moldova și de moldovence te îndrăgostești pe viață 😊, dar aș înțelege pe oricine care-i la fel de mândru dar de o altă zonă.

Ți-a plăcut acest articol? Dă-i “Share” pe profilul tău pe rețelele de mai jos: