fbpx

Munca la domiciliu – avantaje și dezavantaje

by | Dec 27, 2018 | Blog | 0 comments

Anitha Tata – Profesional Academy Brașov

Odată cu extinderea marilor companii, s-a ivit și s-a popularizat și posibilitatea de a a lucra de acasă, oficial denumită telemuncă. Care sunt avantajele și dezavantajele acestui tip de muncă?

Avantaje

În primul rând, se economisește timpul de deplasare. Dacă lucrezi la calculator, este suficient să îl deschizi și gata, ai ajuns la muncă, iar după ore multe depuse de efort, închizi laptopul și gata, orele tale libere au și început!

Apoi, ținuta nu e neapărat obligatorie, decât dacă sunt teleconferințe programate. Astfel, nu e nevoie să sacrifici timp pentru a-ți pregăti piesele vestimentare pentru zilele următoare sau să le calci, de exemplu. Poți purta haine comode, fără cămăși strâmte și pantofi incomozi!

De asemenea, ai flexibilitate în privința orelor lucrate, dacă nu este un program prestabilit de angajator. Astfel, dacă esți matinal, poți începe de la 6 și vei avea o lungă dupa-amiază liberă, sau dimpotrivă, te trezești târziu, dar lucrezi mult mai bine seara.

Un alt avantaj este că munca la domiciliu poate fi o sursă de venit pentru proaspetele mame sau pentru persoane ce nu se pot deplasa cu ușurință sau au probleme de sănătate, ce nu le permite angajarea la un loc normal de muncă.

Dezavantaje

Un posibil dezavantaj este poți întâmpina dificultăți în a respecta numărul orelor de lucru, pentru că te afli în confortul casei tale și deseori este tendința de a lucra mai mult.

Al doilea dezavantaj este o motivație mai scăzută, deoarece lucrezi singur. În cazul în care ai nevoie de un superior care să îți traseze sarcini clare sau mai ales, o echipă de lucru lângă tine care să mențină ritmul de lucru și să te motiveze prin competiție sau pur și simplu companie, îți va fi probabil mai greu să urnești lucrurile din loc și să le duci la bun sfârșit.

Apoi, dacă nu există o înțelegere anume cu angajatorul asupra materiilor prime și felul în care acestea sunt remunerate sau decontate, vei consuma din resursele proprii energetice precum curent, căldură, apă, dar și resurse materiale precum hârtie, tuș de imprimantă, acrilice, etc.

Ți-a plăcut acest articol? Dă-i “Share” pe profilul tău pe rețelele de mai jos: