11
MAI
2017

Reconversia profesionala – între vis si realitate

Reconversia profesionala

Reconversia profesională: vis sau realitate?

Criza a avut un impact foarte puternic asupra evoluției locurilor de muncă. Aceasta situație a făcut ca multe persoane sa fie nevoite sa își caute un job nou, chiar într-un domeniu în care nu lucraseră anterior. Sintagma “reconversia profesionala” e auzită din ce in ce mai des.

Vârsta, o problemă? NU!

În general, mulți dintre cei care se înscriu la programe de reconversie profesională sunt persoane care au rămas fără un loc de muncă sau cei care nu au lucrat niciodată și se pregătesc să se integreze pe piața muncii. Multe persoana renunță la ideea de a urma o facultate și aleg meserii practice, datorită faptului ca își găsesc mult mai ușor un job care să le confere un confort psihic.

Ce șanse au cei care apelează la reconversie să își găsească un job?

Sunt multe exemple în acest sens :
– Manageri care renunță la funcții bine plătite dar deosebit de stresante sau care au fost disponibilizați și care urmează cursuri de gastronomie, care le oferă mai multă siguranță și satisfacție;
– Oameni cu studii în domenii care nu sunt congruente cu piața muncii și care se orientează spre cursuri de contabilitate, recepționer, coafor, manichiura, masaj (meserii mult mai practice și ceea ce se caută pe piața muncii);
– Studenți care urmează cursuri de barman, ospătar pentru că nu se pot angaja în domeniul în care au studiat sau vor să se întrețină pe perioada facultății. Sunt studenți care termină facultatea și nu sunt angajați pentru că nu au experiență, motiv pentru care preferă să facă un curs acreditat și să aibă un job.
– Oameni care lucrează în străinătate și care vin să se califice într-o meserie: instalator, electrician constructor, lucrător în construcții, îngrijitor bătrâni, babysitter. De exemplu în Anglia un instalator calificat câștigă 14 lire/oră, un instalator fără calificare 7 lire/oră, motiv pentru care aleg să facă un curs de calificare și la 50 ani. Calificarea le aduce un venit mai bun și siguranța unui loc de muncă.
– Cursurile de formare profesională cuprind și ore de practică, se fac în instituții și locații acreditate, astfel încât nici nu termină practica ca sunt și angajați. Angajatorii preferă să angajeze oameni care se califică în locațiile lor, pe profilul lor.
– Sunt mulți administratori de firme care solicită practicanți, in ideea de a angaja oameni calificați.

Unde pot sa facă toate astea?

Este o alegere destul de dificilă deoarece pe piață există o ofertă destul de largă de firme care se ocupă de reconversia profesională dar nu toate oferă aceleași avantaje. Unele nu oferă o diplomă recunoscută european, modulele de practică efectivă sunt reduse sau experiența și pregătirea lectorilor este limitată.
Profesional Academy oferă cursuri acreditate de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației, cu diplome recunoscute național și internațional, care oferă garanția învățării unor meserii corelate cu piața muncii.

Cum pot să facă asta?

Șansele de găsire a unui job pentru o persoană care face reconversia profesională țin de seriozitatea participanților la astfel de cursuri și de adaptabilitatea fiecăruia la cerințele pieței forței de muncă. Este adevărat însă că, după 45 de ani, bătălia găsirii unui loc de muncă nu este tocmai ușoară, însă nu este nici pierdută din start. Găsim numeroase exemple de persoane trecute de 40 de ani care au reușit să se reintegreze cu succes pe piața muncii. Sunt fericite că fac ceea ce le place.
Pana la urmă „orice experiență reprezintă un succes”. Vechiul proverb „dacă nu reusești de la început, încearcă din nou” este cât se poate de adevărat.

Lasati un comentariu

*

captcha *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Seo wordpress plugin by www.seowizard.org.